Káva si drží stálu obľubu medzi nápojmi. Je príležitosťou si na chvíľu sadnúť a oddýchnuť od každodenného zhonu. Ponúkame ju hosťom, ktorí k nám prišli na návštevu, a pijeme ju vtedy, keď potrebujeme povzbudiť a dodať energiu. Kvalitná zrnková káva má oproti mletej niekoľko výhod. Viete, ktoré to sú?
Dripper, mocca kanvička, džezva
Kvalitná zrnková káva si zaslúži tú najlepšiu prípravu. Ktorá to ale je? Na výber máte hneď niekoľko možností, ako si ju uvariť. Odpoveďou teda nebude konkrétny spôsob prípravy, pretože každý si obľúbi niečo iné. Niekto nedá dopustiť na keramický, porcelánový alebo sklenený dripper, v ktorom si varí prekvapkávanú kávu. Iní majú doma džezvu a varia si klasickú tureckú kávu. A ďalšie dávajú prednosť moka kanvičke, prípadne si kúpia automatický kávovar, ktorý dokáže kávu pomlet a hneď aj uvariť.
Aká kávu skladovať
Keď si kvalitnú zrnkovú kávu kúpite, mali by ste ju doma uložiť na miesto, ktoré je chladné, tmavé a suché, a to najlepšie v uzavretej nádobe. Len tak si zrná uchovajú svoju kvalitu, chuť a vôňu. Na trhu je možné kúpiť už aj mletú kávu v ochrannej atmosfére, čo je veľmi pohotové a praktické riešenie. Labužníci však volia radšej práve kávové zrná, ktoré si namelú tesne pred prípravou kávy. Len takto docieli najlepšiu chuť i vôňu kávy.
Aký druh kávy vybrať
Na trhu sa stretnete s dvoma základnými druhmi kávy – s robustnou a arabikou, ktoré sa od seba líšia chuťou a obsahom kofeínu. Robusta má viac kofeínu a zemitejšiu chuť, arabica obsahuje kofeínu menej a je jemnejšia. Kvalitnú zrnkovú kávu predávajú obchody aj špecializované pražiarne kávy, ktorých je u nás pomerne veľa. Ponúkajú kávu zo všetkých kútov sveta – z Ázie, Afriky, Strednej i Južnej Ameriky. Stačí jednotlivé kávy ochutnať a zistiť, ktorá je pre vás tá pravá.
Ako často si dávate šálku dobrej čiernej kávy?